TIETOJA MINUSTA JA SOSIAALIPEDAGOGISESTA HEVOSTOIMINNASTA


Tähtipolku talli - Sosiaalipedagogista hevostoimintaa
Teen tilauksesta, pienimuotoista sosiaalipedagogista hevostoimintaa kotitalliltani.
Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on eri elämän osa-alueille sopivaa, laaja-alaista hyvinvoinnin tukemista.
Pääpalvelutuotteeni on sosiaalipedagoginen hevostoiminta. Tilauksesta ja kysynnän mukaan tuotan myös hevosharrastehetkiä sekä talutusratsastusta
Talli on pieni yksityinen kotitalli. Talli sijaitsee Linnankylällä, luonnonkauniilla paikalla. Tallia ympäröi metsät, jotka tarjoavat hyvät mahdollisuudet luontokävelyyn ja hiljentymiseen.
Kotimme pihapiirissä sijaitseva talli on ennen ollut pienmaanviljelyspaikka. Ostimme vanhan mummolani vuonna 2007 ja sen jälkeen hankin hevosen ja ponin meille.
Tallilla ei ole lämpimiä tiloja toistaiseksi. Pihatto ja varusteiden laittopaikka-lato.
Muutaman sadan metrin päässä, metsän läpi kulkien, sijaistee Kahvila -Ravintola Linnan Liisa Oy.
Tällä hetkellä tallin asukkaisiin kuuluvat eestinhevonen, poni, kani ja kaksi kissaa.
Erityisosaaminen/kokemus: Nuorten mielenterveyden - ja terveyden haasteiden hoito ja tukeminen. Erilaiset asiakaskontaktit - tarpeiden mukaisen toiminnan toteutus, toiminnan yksilöllinen mukauttaminen.
Taustaa minusta
Ammatit: Terveydenhoitaja 2007, lähihoitaja 1999, vapaa-ajan ohjaaja 1993
Täydennyskoulutuksia:
Esihenkilövalmennus 2022
Sosiaalipedagoginen hevostoiminnan ohjaaja 2019 Ilmajoen opisto/Kuopion yliopisto
Katso sosiaalipedagoginen hevostoiminta SPHT sivut:
https://www.hevostoiminta.net/spht-r-palvelua-tuottavia-ohjaajia/keski-suomi/
Psykoterapeuttiset valmiudet, Jyväskylän AMK 2018,
Perhetyön lisäkoulutus Jyväskylän AMK 2004,
Lyhyitä lisäkursseja:
Kehitysvammaisten ratsastuksen peruskurssi 1994 (2 päivää, Lehtimäen opisto)
Erityisratsastuskoulutus- kurssi 1993 (1 päivä, Kuntokylpylä Summasaari)
Vammaisuinnin avustaja-ohjaaja kurssi (2 päivää, Kuntokylpylä Summasaari) 1993
Vammaisratsastuksen avustajakurssi 1993 (2 päivää, Ypäjän hevos-opisto)
Harrastukset - kiinnostuksen kohteet
Liikunta, musiikki, luovat asiat/toiminnot, mm. näytteleminen, kirjoittaminen, ihmisten välinen vuorovaikutus, ihmisen ja hevosen välinen vuorovaikutus. Elämän ihmettely, pohtiminen :)
Hevoset, eläimet, luonto ___________________________________________________
____________________________________________________
Työkokemuksiani:
- Yksikön päällikkö: 16.6. 2022 -, 8.3.2024 mielenterveys- ja päihdekuntoutuskoti Joterplan oy/Humana
- Palveluvastaava: 1.5. 2021 -15.6. 2022 mielenterveys -ja päihdekuntoutuskoti Joterplan Oy/Humana
- Nuorten terveydenhoitajana, opiskeluterveydenhuollossa
2007 -2021 Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Äänekosken kaupunki
-Lähihoitajana osastotyössä, erilaisia sijaisuuksia, 1999-2007
- Kehitysvammaisten hoitaja 1992 -1994,
- Opettajan sijaisuuksia 1991,
Äiti, kolme aikuista aikuista lasta, mummi :) naimisissa
Hevosharrastusta/omia hevosia/poneja vuodesta 2007 alkaen
" Kaikilla on oma polkunsa
ja omat tähtihetkensä,
elämänsä varrella.
Yksikään polku ei ole samanlainen.
Pienistä askeleista kasvaa juuri
sinulle sopiva,
sinun oma
Tähtipolkusi."
-mia-
Taustaa:
Olen ammatiltani terveydenhoitaja-sairaanhoitaja AMK .
Valmistuin terveydenhoitajaksi v. 2007 ja toimin v. 2021 saakka opiskeluterveydenhuollossa nuorten terveydenhoitajana. Minulla on vankka kokemus nuorten mielenterveyden edistämisestä, hoitamisesta sekä yksilövastaanottohoitotyöstä. Työskennellessäni nuorten kanssa, ajatus mielenterveyden hoitamisesta ja sen tukemisesta hevosavusteisesti heräsi. Nuorten mielenterveyden ennaltaehkäisy, tukeminen ja hoito (lievät -ja keksivaikea masennus) - ja jatkohoitoon ohjaus kuuluivat työtehtäviini, työskennellessäni Äänekosken kaupungin opiskeluterveydenhuollossa 2007 - 2021.
Nuorten mielenterveteen liittyvät asiat ovat sydäntäni lähellä ja tämän vuoksi hankin lisäkoulutusta osallistumalla: psykoterapeuttiset valmiudet - koulutukseen, Jyväskylän ammattikorkeakoulussa v. 2018
Lähihoitajaksi valmistuin 1999 ja vapaa-ajanohjaajaksi v. 1993 ja Olen toiminut hoitoalalla reilun kaksikymmentä vuotta, joista suurimman osan nuorten parissa.
Opiskeluterveydenhuollossa työskennellessäni osallistuin aktiivisesti erilaisiin mielenterveyttä tukeviin täydennyskoulutuksiin sekä muihin terveydenhoitajan työtä tukeviin lyhytkoulutuksiin.
Ennen terveydenhoitajaksi valmistumista, olen käynyt perhetyön lisäkoulutuksen Jyväskylän AMK:ssa vuonna 2004.
Muuta hoitoalan ym. työkokemusta minulla on, muun muassa kehitysvammaisten hoitajana, opettajan sijaisuuksia ja terveyskeskuksen osastotyötä lähihoitajana.
Työskentelin yksikön päällikkönä mielenterveys -ja päihdekuntoutuskoti Joterplan Oy/Humanassa. Olen aloittanut työt toukokuussa 2021. Työt päättyivät 8.3.2024 toiminnan loppuessa.
Hyödynnän aikaisempia työkokemuksiani erilaisista asiakasryhmistä sekä asiakkaista, sosiaalipedagogisessa toiminnassani.
Olen naimisissa ja äiti, jolla on kolme aikuista lasta ja yhden lapsenlapsen mummi.
Hevosharrastusta minulla on takana aktiivisemmin viimeiset viisitoista vuotta. Lapsesta saakka eläimet, etenkin hevoset, koirat ja kissat, kotieläimet kiinnostaneet.
Hevonen, minä ja luonto
Olen lapsesta saakka ollut kiinnostunut eläimistä. Aikuisena aloitin uudelleen ratsastusharrastuksen. Nykyään minulle on tärkeintä vain olla hevosen kanssa, hoitaa hevosta, nauttia luonnosta ja eläinten pyyteettömästä ystävyydestä. Olen kiinnostunut hevosten eleistä ja vuorovaikutuksesta sekä luonnon suomasta mahdollisuudesta hiljentyä ja rauhoittua.
Toimintani
viitekehys: Ratkaisukeskeinen työote- toivon näkökulma, hyvinvointia ja
elämänhallintaa tukevaa toimintaa. Ennaltaehkäisevää sekä kuntouttavaa hevosavusteista toimintaa.
Mielenterveyden ja terveydenedistämistä lapsille, nuorille sekä aikuisille.
Hevonen olemuksellaan tarjoaa ihmiselle ison osan kuntoutusta. Hevonen toimii ihmiselle sanattomana peilinä, avaa tunteita, tarjoaa, elämyksiä, toiminallisuutta, hiljentymistä. Hevosen kanssa voi nauttia luonnosta ja pääsee kokemaan erilaisia näkökulmia, niin maasta- kuin ratsainkin. Tallia ympäröivä luonto tarjoaa mahdollisuuden rentoutumiseen sekä hetken lepoa - haastaviin elämän hetkiin.
Asiota, joita koen tärkeiksi: Hevosen kanssa olemisen tarkoitus ei ole suoritukset vaan hevosharrastus ja sosiaalipedagoginen hevostoimintani tarjoaa levähdystä, paineista irtaantumista, toiminnallista/ fyysistä kokemusta. Toiminnassani mahdollistan hyvien asioiden olemassaoloa. Aistikokemuksien tarjoaminen nykyajan ihmiselle on tärkeää (eläin ja luonto). Ihmisen ja hevosen hyvinvoinnin tukemisen mahdollistaminen. Rauhallisen talliympäristön, ilman suuria väkijoukkoja. Tämän vuoksi ryhmän koot ovat pienet ja yksilötyöskentely on pääosassa. Ihmisen luonnollinen ja realistinen suhtautuminen hevoseen. Hevonen on hevonen - hevosen käyttäytyminen - eläin - tämän asian ymmärtäminen - ei liikaa inhimillistämistä.





Sosiaalipedagoginen hevostoiminta
https://www.hevostoiminta.net/
Sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa käytetään hyväksi hevosen kykyä reagoida ihmisen tunnetiloihin ja eleisiin. Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on ihmisen ja hevosen välistä vuorovaikutusta. Hevonen on aito peili. Se vastaa ihmisen vuorovaikutukseen.
Sosiaalipedagoginen
hevostoiminta on työskentelytapa, jota voidaan käyttää
sosiaalisen kasvun ja hyvinvoinnin tukemiseen sekä sosiaaliseen kuntoutukseen.
Vaikutukset syntyvät vuorovaikutuksen, kokemuksellisuuden ja osallisuuden
kautta.
Hevostoimintaa ohjaa sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan ammattilainen, joka on suorittanut sosiaalipedagogisen hevostoiminnan täydennyskoulutuksen
Ohjaajat käyttävät sosiaalipedagogista hevostoimintaa oman pohjakoulutuksensa mukaan työssään muun muassa:
- lastensuojelun tukitoimena
- oppimisen tukena
- mielenterveys- ja päihdetyössä
- kuntouttavassa työtoiminnassa
- nuorten tukihenkilötoiminnassa
- ikäihmisten viriketoiminnassa
- sosiaalisten taitojen sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen oppimisessa
- Katso Sosiaalipedagogisen hevostoimintayhdistyksen sivut: https://www.hevostoiminta.net/
Miksi ryhdyin sosiaalipedagogiseksi hevostoiminnanohjaajaksi?
Ensimmäinen oma hevoseni, Muska - islanninhevonen, oli minulla 12 vuotta. Muskan kautta opin, miten herkkä ja viisas olento hevonen on. Muska opetti minulle, kuinka hevonen voi tarjota runsaasti elämyksiä, oivalluksia, uuden oppimista, sitkeyttä, iloa, motivaatiota, tunnetaitoja, lohtua, hetken irtiottoja arjesta ja huolista, fyysisen kunnon ylläpitoa, pitkään jatuvaan kiputilaan hetken taukoja ja mikä tärkeintä, se oli suuri pyyteetön ystävä.
Sain Muskan myötä kokea, miten hevonen sinällään on ihmiselle kuntouttava ystävä, monesta näkökulmasta katsottuna,
Näitä samoja kokemuksia haluan tarjota asiakkailleni.
Muska menehtyi äkillisesti kesällä 2021.
Koin suuren surun, niin henkilökohtaisella tasolla kuin laajemmalti ajateltuna koska juuri Muskan myötä, ajatus sosiaalipedagogiseksi hevostoimintaohjaajaksi kouluttautumisesta, heräsi voimakkaasti.
Hankin uuden hevosen, Unnan, syyskuussa 2021. Unna -islanninhevonen osoittautui luonteeltaan rauhalliseksi, uteliaaksi hevoseksi.
Elämää et voi hallita etkä ennakoida kaikkea. Unna sairastui valitettavasti äkillisesti tammikuussa 2024 ja jouduttiin lopettamaan kotiin. Unna opetti olemassaolollaan minulle ,miten tärkeää terveiden rajojen pitäminen on. Unna oli voimakastahtoinen, mutta ystävällinen hevonen, jonka koulutus- ja elämä päättyi lyhyeen.
Joulukuussa 2023 minulle tuli aluksi ylläpitoon, myöhemmin omaksi, eestinhevonen Sulo. Sulo on rauhallinen, viisas, sielukas, hieman ujo, omassa tahdissaan tutustuva hevonen.
Uuteen hevoseen tutustuminen, puolin ja toisin vie aikaa ja sille on annettava aikaa. Sulon kanssa yhteinen matka on lähtenyt hyvin käyntiin. Toivon, että saisin viettää monet vuodet Sulon kanssa ja Sulo saisi olla monelle ihmiselle iloksi ja eläinystävänä.

Kultaistakin kultaisempi shetlanninponmme Bella. Bella on opettanut lukuisia pieniä lapsia ratsastamaan vuosien varrella.
Nykyään Bella on hoito- ja talutusponina.
Bella hurmaa kultaisella, herkällä luonteellaan ja kauniilla hulmuharjallaan.
Bella on kaikkien, niin isojen kuin pientenkin suosikki. Bella on jo 26 vuotias.
